De lijst van Veelgestelde vragen werd samengesteld om antwoord te geven op veelvoorkomende vragen, zoals die gesteld kunnen worden tijdens de klinische praktijk en in de markten waar klinische bewijzen schaars zijn.

Het is van belang de holistische zorg voor de cliënt/patiënt in het oog te houden en klinische overwegingen te gebruiken bij het nemen van beslissingen op basis van de antwoorden.

Kunt u het antwoord op uw vraag hier niet vinden, neem dan contact op met Clinical@ArjoHuntleigh.com en stel uw vraag daar. Wij zullen ons uiterste best doen u een antwoord te geven en dat tevens op deze site vermelden zodat anderen er in de toekomst ook iets aan hebben.

V. Als een patiënt een decubitus heeft en er soms op moet zitten of liggen, is het dan beter om wisseldruk luchtcellen onder de wond te hebben of om de wond volledig te ontlasten?

A. Er is een aantal scholen met verschillende opvattingen over het genezen van wonden en er is helaas geen uitgesproken antwoord, aangezien het afhangt van de plaats en de herkomst van de wond, de inherente conditie van de patiënt en de prestaties van het ligoppervlak.

V. Kan ik hoeslakens gebruiken op ACTIEVE (wisseldruk) therapeutische matrassen?

A. Gebruik een hoeslaken met een minimaal effect op de prestaties van de matras.

Wij begrijpen dat u hoeslakens wilt gebruiken en daarom geven we u de volgende adviezen:

1. Zorg dat het laken de juiste maat heeft voor een luchtgevulde matras met diepe cellen, zodat oprekken of 'hangen' het voordeel van herverdeling van druk die aan ontluchting is gerelateerd, niet in gevaar brengt.

2. Gebruik een 4-zijdig stretchlaken voor een minimale verstoring van de ontluchting in actieve/alternerende therapieoppervlakken. Dat is ook belangrijk bij het gebruik van reactieve ligondersteuning (met een constant lage druk), die de druk verminderen d.m.v. een proces van meebewegen met en omhullen van het lichaam. Het effect is waarschijnlijk minder uitgesproken in reactieve systemen, maar meer onderzoek is noodzakelijk.

3. Zorg dat het laken observatie en bereikbaarheid van de bediening van de matras, zoals Wound Valves, niet belemmert.

4. Zorg dat het laken niet de bereikbaarheid, zichtbaarheid of werking van CPR-elementen belemmert.

5. Als u voor het eerst een hoeslaken gebruikt bij een patiënt die eerder is verpleegd op een los laken, ga er dan niet vanuit dat de intervallen voor verplaatsen en beoordelen van de huid gelijk blijven.