Wat is DVT? Informatie voor niet-professionals - ArjoHuntleigh

DVT (diep-veneuze trombose of bloedstolsels in de benen) is een vaak voorkomende, doch ernstige aandoening die jaarlijks miljoenen mensen wereldwijd treft.

Het goede nieuws is dat deze aandoening redelijk gemakkelijk kan worden voorkomen met de juiste medische behandelingen en preventiemaatregelen.

Waarom is DVT zo problematisch?

DVT is een onaangename, pijnlijke aandoening, doorgaans in de kuit of de dij, met mogelijk ernstige complicaties. Als een deel van het bloedstolsel zou afbreken en komt vast te zitten in de long (pulmonaire embolie of PE) kan de aandoening fataal zijn. PE is de belangrijkste oorzaak van onverwachte overlijdens van patiënten in ziekenhuizen. Zelfs een eenvoudige vorm van DVT kan bij maar liefst 50% van de patiënten leiden tot langetermijncomplicaties, zoals chronische beenzweren die niet genezen [1].

Hoe ontstaat DVT?

Na een operatie of na ziekte wordt uw bloed dikker en meer kleverig. Dit is een natuurlijke reactie van uw lichaam om ervoor te zorgen dat wonden of ontstekingszones niet overvloedig bloeden. Het nadeel is echter dat zich daardoor ook bloedstolsels kunnen gaan vormen in de diepliggende aders in de benen. Als u minder beweegt, vertraagt de bloedcirculatie in uw benen, wat ook stolselvorming in de hand werkt. Daarom is het belangrijk om na een operatie of ziekte zo snel mogelijk opnieuw te bewegen.

Wie loopt het risico?

Sommige mensen zijn meer vatbaar voor DVT, zoals patiënten in ziekenhuizen die zijn geopereerd, patiënten die niet kunnen rondlopen en patiënten met genetische aanleg, maar het kan in principe iedereen overkomen.

 Indien u deze informatie wilt bijhouden en met uw zorgteam wilt bespreken, kunt u hier de ArjoHuntleigh® Informatiefolder voor de patiënt downloaden.

Literatuur

1. Kahn SR, Solymoss S, Lamping DL et al. “Long-term Outcomes After Deep Vein Thrombosis: Postphlebitic Syndrome and Quality of Life.” J Gen Intern Med. 2000; 15(6): 425–429.